Aşıkların Karacaoğlan Atışması Tiyatro Oyunu Seyirciyi Büyüledi

İlk Yayın: 2 Mayıs 2024 – Güncelleme: 2 Mayıs 2024 10:02

Mithat ÜNAL/(MHA) –  Anamur Halkeğitim Müdürlüğü tiyatro ekibinin sergilediği Aşıkların  ünlü halk ozanımız Karacaoğlanı sahiplendiği  ‘Bizim Karacaoğlan’ atışması adlı tiyatro oyunu izleyicisini adeta büyüledi. Halkeğitim Müdürlüğü senaristi Süleyman Yalçın’ın yazdığı ve Ercüment Çamlı’nın yönettiği oyun Anamur Özel Gümüş Koleji salonunda sergilendi. 
Oyunda üç halk ozanı, Aşıklar Bayramı dönüşünde Toroslar’ın bir köşesinde buluşurlar. Hem günümüzde hem de Karacaoğlan’ın yaşadığı dönemi betimleyen oyunda aşıklar, Karacaoğlan’ın gezdiği yörelerinin yetiştirdiği bir ozan olarak ortaya koydukları iddialar üzerinden tartışmalarını ele alır.  Halk ozanlığı geleneğini tartışırlarken, konu Karacaoğlan’ın nereli olduğuna gelir. Önce Adanalı aşığı canlandıran  Mustafa Meriç, Karacaoğlan’ın şiirlerinden yola çıkarak onun Adanalı olduğunu ispatlamaya çalışır. Daha sonra da Adana’nın yaylalarında bir obada Karacaoğlan’ın Menekşeyi önce sağaltıp daha sonra da aşık olduğunu anlatır. Bu öykü iç oyunda canlandırılır. Daha sonra Mersinli Aşık Yasin Bulut,  Barcın Yaylası’nın Karamanlıların Elinden alınmasında Karacaoğlan’ın katkısını anlatır iç oyunda bu söylence yansıtılır. Ayrıca Mut ilçesinde Karacaoğlan köyünün var olduğunu anlatır. Kahraman Maraşlı Aşık Nevzat Solakta, Karacaoğlan’ın Maraşlı olduğunu iddia eder ve deliller sunmaya çalışır. Tiyatronun  iç oyununda Karacaoğlan’ın Avşar yörüklerinin obasını ziyaretinde hem yörük obaları arasındaki anlaşmazlıkları çözdüğü hem de uğradığı hem de sazı ve sözü ile hastalara şifalar getirdiği anlatılır. Karacaoğlanı canlandıran Halkeğitim Müdürlüğü Bağlama Usta Öğreticisi Ali Koyu ayrıca kendi çaldığı sazı ile Karacaoğlanın türkülerini seslendirerek seyircinin büyük beğenisini aldı. 
Oyunun sonunda aşıklar tartışırlarken Dede Korkut bin yıllık yoldan gelerek Karacaoğlan’ın nereli olduğunun bir önemi olmadığını, önemli olan Karacaoğlan’ın kim olduğu ve  tarihte kültürümüze nasıl ışık tuttuğununun olduğunu anlatır.  Gelenek ve göreneklerimizin bugünlere aktarılmasında önemli rolü olduğu, güzel dilimiz Türkçemizi en sade biçimi ile günümüze taşıdığı, Anadolu insanının onun şiirleri ile sevinip coştuğunu, sevgilerini, hüzünlerini onun şiirleri ile dile getirdiğinin önemli olduğunu vurgular. 
Anamurda bir tiyatro kültürünü oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden oyunun yazarı Süleyman Yalçın; “ Karacaoğlan bizim kültürümüzün aynası gibidir bize göre, onun için birisi bir şey yazacaksa bu biz olmalıyız  düşüncesi ile yola çıkarak bir şeyler yapmaya çalıştık elimizden geldiğince ve arkadaşlarda yazılan yazılara hayat verdiler diyerek teşekkür etti. 

 

İşte Oyunun Kadrosu:
Dekor:Barış Ünlü
Işık-Ses: Semih Ateş
Kostüm: Fadim Üçbaş
Marangoz: Selma Metin
Oyuncular:
Ahmet Güzel, Ali Koyu, Aslı Deniz, Aysun Duman, Ayşen Belpınar, Aziz Oktan, Barış Ünlü, Cem Çamlı, 
Cengiz Abidin, Hatem Şahin, Muhittin Oktar, Mustafa Meriç, Mümine Oktan, Münevver Yıldırım, Nadide Atalay, Nakiye Çamlı, Namık Kemal Yılmaz, Nevzat Solak, Nurşen Barış, Seçil Karagöl, Selma Metin, Serap Sayın, Tevfik İmsiyatoğlu, Toprak Meriç, Yasin Bulut. 
Afiş: Alican Meydan
Adanalı Mustafa Meriç
Mersin: Yasin Bulut
K. Maraş: Nevzat Solak
Kızlar:
Menekşe: Aslı Deniz (Hasta Kız) Molla Mehmet(Barış Ünlü)’in kızı 
Mersinli Ağa: Kır Ahmet(Namık Kemal Yılmaz)’ın Kızı Serap Sayın
Üçüncü Kız. Avşar Beylerinin kızı (Seçiş Karagöl)Alkım Kız. 
Umay ana: Nakiye Çamlı
 

Kaynak: MHA

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.