Çin, 2025 yılında tamamen ‘dijital’ bir ülke olacak

İlk Yayın: 1 Mart 2023 – Güncelleme: 1 Mart 2023 15:47

Söz konusu plan, 2025 yılında dijital Çin’in inşasında önemli ilerlemelerin gerçekleşmesini öngörüyor. Dijital ekonomide gerçeğe dönüştürülen dijital altyapıda gerçek ara bağlantısallık ile önemli ölçüde geliştirilmiş dijital ekonomi ve belli başlı çığır açısı adımlar sayesinde gerçekleşecek. 2035 yılı itibarıyla ise Çin, dijital gelişme konusunda en ön safta olacak ve dijital kalkınmışlığı ekonomik, siyasal, kültürel, sosyal ve ekolojik alanlarda daha koordine ve yeterli bir seviyeye gelecek.

Öte yandan aynı plan, dijital teknolojinin reel ekonomi ile kapsamlı entegrasyonunun desteklenmesini; dijital teknolojinin tarımda, üretimde, finansta, eğitimde, tıp hizmetlerinde, ulaştırmada ve enerji sektöründe uygulamasını öngörüyor. Planın vizyonuna göre Çin, etkin dijital resmi hizmetlerle, güçlü bir siber uzay kültürle, geniş ölçüde erişilebilir kamu hizmetleriyle dijital teknolojiyle desteklenen bir ekolojik yönetişimle donanmış bir dijital ülke olacak.

Fikri mülkiyet haklarının daha güçlü biçimde korunmasını talep eden plana göre, bağımsız dijital teknoloji inovasyonu için bir sistem kurulacak ve teknolojik inovasyonda öncü rol oynamaya aday girişimler teşvik edilecek. Borsalar söz konusu plana derhal olumlu tepki verdi. Nitekim Çin telekomünikasyon sektörü, 28 Şubat Salı günü, hem Çin ana karasındaki hem Hong Kong’daki borsalardaki yatırımcılar Beijing’in bu ulusal dijitalizasyon planını sıcak karşıladılar.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.