Çin’den Somali çağrısı

İlk Yayın: 23 Şubat 2023 – Güncelleme: 23 Şubat 2023 11:15

Dai Bing, dün Somali meselesinin ele alındığı Güvenlik Konseyi toplantısında, son zamanlarda Somali’deki siyasi geçiş süreci ve terörle mücadele faaliyetlerinde bazı ilerlemeler kaydedildiğini anımsattı.

Ancak Somali’deki durumun halen ciddi olduğuna, güvenliğin temelinden iyileştirilmediğine, insani krizin hâlâ kaygı verici boyutta olduğuna dikkat çeken Dai, uluslararası toplumu Somali sorununa yönelik ilgi ve yatırımları artırmaya çağırdı. Dai konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İlk olarak, Somali’deki siyasi süreç büyük tehditlerle karşı karşıya. Çin, ilgili taraflara ülke ve halkın uzun vadeli çıkarlarından hareket ederek, fikir ayrılıklarını diyalog yoluyla çözüp, siyasi geçiş için uygun koşullar yaratma çağrısında bulunuyor. İkinci olarak, terör saldırıları halkın güvenliğine ve bölge istikrarına ciddi tehditler oluşturuyor. Tarih, Somali’de yalnızca dış askeri güçlere dayanılarak kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasının mükün olmadığını kanıtladı. Somali’nin terörle mücadele ve istikrarı savunmanın sorumluluğunu üstlenmesi için güvenlik kabiliyeti yükseltilmeli. Üçüncü olarak, Somali’de nadir görülen kuraklık yaşanıyor. Çin, uluslararası toplumu Somali’ye insani desteği artırmaya, yardım taahhütlerini yerine getirerek ilgili sermayenin zamanında sağlanmasını güvence altına almaya çağırıyor. Diğer taraftan, Somali hükümeti daha fazla çaba göstererek, insani yardım çalışmaları üzerindeki bürokratik kısıtlamaları azaltmak, insani yardım erişimini iyileştirmek ve Somali halkının güvenlik ve kalkınma ihtiyaçlarını karşılamak için güçlü bir garanti sağlamalı.”

Dai ayrıca, ilgili askeri operasyonlarda sivil, özellikle kadın ve çocuk gibi savunmasız grupların güvenliğinin korunması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.