Çin’in yeni Başbakanı Li Qiang’ın ilk basın toplantısı düzenlendi

İlk Yayın: 13 Mart 2023 – Güncelleme: 13 Mart 2023 14:07

Çin Başbakanı Li Qiang, 14. Çin Ulusal Halk Meclisi 1. Toplantısı’nın kapanışından sonra düzenlenen basın toplantısında yerli ve yabancı gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Li, Çin tarzı modernleşmenin ve ikinci yüz yıl hedefinin gerçekleştirildiği süreçte nitelikli kalkınmanın ilerletilmesinin yanı sıra, reform ve dışa açılma yolunun izlenmesi gerektiğini vurguladı.

“Yüzde 5’lik büyüme hedefi belirlendi”

Li Qiang, çeşitli faktörlerin dikkate alınarak, yüzde 5’lik büyüme hedefinin ortaya koyulduğunu kaydetti.

Çin’in gayri safi yurt içi hasılasının 120 trilyon yuanı aştığını ve ulusal ekonomik büyümenin yeni meydan okumalarla karşı karşıya bulunduğunu hatırlatan Li, bu durumda söz konusu hedefe ulaşılmasının hiç kolay olmayacağına ve hükümetin makro politikaları düzeltmek, talepleri genişletmek, reformları derinleştirmek ve riskleri azaltmak için bir dizi önlem aldığına dikkat çekti.

“İnsan kaynakları avantajı sürdürülüyor”

Li, Çin genelinde şu anda çalışan nüfusun 900 milyonu, her yıl yeni artan iş gücünün ise 15 milyonu bulduğunu kaydetti. Yüksek eğitim alan nüfusun 240 milyonu aştığına dikkat çeken Li, Çin’in insan kaynakları avantajının sürdürüldüğünü dile getirdi.

Başbakan Li Qiang, Çin’in istihdamı artırmak için “önce istihdam” stratejisi izlemeye ve devlet desteğini artırmaya devam edeceğini vurguladı.

“Tahıl üretimine yönelik destek politikaları daha da artırılacak”

Başbakan Li Qiang, ülkenin tahıl üretiminin art arda 8 yıldır 650 milyon tonun üzerinde seyrettiğini, böylece tahıl güvenliğinin genel olarak garanti altına alındığını söyledi.

Li, “Yeni aşamada ülkemizin tahıl üretim kabiliyetini sürekli güçlendireceğiz. Tahıl üretimine yönelik destek politikalarını daha da artıracağız ve daha fazla tahıl üretilmesini teşvik edeceğiz. 1 milyar 400 milyon Çinlinin gıda güvenliğini mutlaka güvence altına alacağız.” dedi.

“Çin ve ABD işbirliği yapabilir ve yapmalı”

Çin-ABD ilişkilerine değinen Başbakan Li Qiang, iki ülkenin liderleri arasında geçen kasım ayında yapılan görüşmede varılan fikir birliğinin gerçek politikalara ve somut eylemlere dönüştürülmesi gerektiğini söyledi.

Li, “Verilere göre, geçen yıl Çin ve ABD arasındaki ticaret hacmi 760 milyar ABD Doları’na yaklaşarak, yeni bir rekora imza attı. Her iki taraf birbirinin kalkınmasından faydalanıyor. Geçen sene görevli olduğum Shanghai’da 70 binden fazla yabancı şirket bulunuyor. Birçok şirketin üst düzey yetkilileri, Shanghai ve Çin’in gelişmesine iyimser baktıklarını belirttiler. Bütün bunlar şöyle bir gerçeği kanıtlıyor: Çin ve ABD işbirliği yapabilir ve yapmalı. İki ülkenin birlikte çalışarak başarabileceği çok şey var.” dedi.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.