Depremde can kaybı 5 bin 894 oldu

İlk Yayın: 7 Şubat 2023 – Güncelleme: 8 Şubat 2023 08:44

Oktay’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Her bir vatandaşımızın kaybı, her bir kardeşimizin kaybı bizi yürekten, derinden üzmekte. Tüm sahadaki ekiplerimiz olsun, buradaki çalışan arkadaşlarımız olsun bunu yürekten hissediyoruz. Ama bu da bir gerçek. 5 bin 894 hayatını kaybeden vatandaşlarımız. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Biz bir an önce hayatta kalanlar açısından çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürüyoruz. Yaralılarımız, 34 bin 810 ve yıkılan binalarımız da 5 bin 775. Yine enkazdan kurtarılanların da 8 bin civarında olduğunu ifade etmiştik. Yaralılarımıza da Allah’tan acil şifalar diliyorum.

Arama kurtarma faaliyetlerimiz devam ediyor. Enkaz altında bulunan son vatandaşımıza ulaşana kadar da bu çalışmalarımız devam edecek. Toplam arama kurtarma ekipleri olarak 16 bin 139 arama kurtarma ekibimiz şu anda tüm illerimizde ve ilçelerimizde fiilen sahada.

Uluslararası alandan gelecek ekipler ve yine yerelden tahlisiye ekipleri ve ekipmanlarıyla birlikte yine hazır olan bazı arama kurtarma ekiplerini de sahaya sevk ediyor olacağız. Bu gece çok yoğun bir operasyonla özellikle Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş özelinde yine diğer alanlarda da spesifik alanlar olursa onlar da dahil bu ekiplerimizi havadan sevk etmeye devam ediyoruz.

Sahada 4 bin 794 iş makinamız var sahada. Yabancı ülkelerden gelen arama kurtarma ekiplerimiz 3 bin 251 idi. Sabaha kadar da yarın da dahil buna 2 bin 400 civarında ilave arama kurtarma ekipmanlarıyla birlikte ekiplerini Türkiye’de birlikte çalışma fırsatımız olacak. Sahalara sevk ediyor olacağız. Tüm birimlerimizden, bakanlıklarımızdan, güvenlik güçlerimiz de dahildir buna ve sivil toplum örgütlerimiz de fiilen çalışma gruplarında yer alan arkadaşlarımız bunlar. 60 bin 218 kişi sağlık ekiplerimiz de dahil fiilen sahada görevlendirilmiş ve fiilen de çalışıyor.

Tüm havalimanlarını kullanmaya başladık. Özelikle Adana Havalimanımız bizim lojistik boyutunda işimizi son derece hızlandırdı, rahatlattı. Orada da hava araçlarımız özellikle bugün 35-36’yı bulan helikopterlerimizle yoğun şekilde ve tüm farklı bölgelerden uçaklarla alana indik oradan da sadece karadan değil havadan da fiilen uçuşlarımız devam etti. Gece boyunca da devam ediyor.

Barınma imkanları yine Milli Eğitim Bakanlığı ve üniversitelerimizin imkanlarını dün de ifade etmiştim. Orada şu anda kullandığımız toplam buradaki imkanları değerlendiren Milli Eğitimde 301 bin 502’ye ulaşmış durumda. Gençlik Spor üniversitelerde de 150 bin 368 vatandaşımız değerlendiriyor. Toplamda 451 bin 880 kişi buralarda gerek barınma gerekse de beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor.

Afet bölgesinin dışında 1 milyon yaklaşık 100  binlik bir barınma alanları kapasitesi oluşturulmuş durumda. İller bugün itibariyle yine AFAD’ın resmi sitesinde de ilan edilecektir.

Çadır kentlerimiz kuruluyor. Havaların da soğuk olmasından kaynaklı çadır ve battaniyelerin dağıtımına yoğunlaştık. Battaniyede an itibariyle sahada olan ve sahaya erişmek üzere olan 1 milyona yaklaşmış durumda. Bunu çok hızlı bir şekilde 1,5-2 milyon civarına taşımayı arzu ediyoruz.

Hem sahada olanlar hem teslimat aşamasına gelen çadırlarımız da 100 bini bulmuş durumda. Konteynır kent kurulumuyla alakalı çalışmalarımız başlamış durumda.

Dün trafolarımızda 30’un üzerindeki trafo merkezimizdeki çalışmalardan tamamı bakım onarıma alınmıştı. 6 tanesinin kaldığını ifade etmiştim. Bunlardan da ikisinin gün içerisinde tamamlanacağını söylemiştim. An itibariyle 3’ünün bakımı tamamlandı. Artık elektriği daha rahat verebilecek haldeyiz.

Doğalgaz ana hatlarımızda 6 farklı bölgemizde ana iletim hatlarında kırılmalar ve yoğun hasarlar var demiştim. Bugünkü sürekli artçılarla devam eden bir süreç bu. Bugün bu 9’a çıkmış durumda ama bizim çalışma süremizi etkilemedi, etkilemeyecek. Kısmet olursa yarın akşam itibariyle biz bu hatların yeni bir sürprizle karşılaşmazsak şayet yarın akşam itibariyle bunu tamamlamayı planlıyoruz.

Bu 10 ilimize baktığımızda 4 ilimiz var ki orada rahatlamış durumdayız. Kilis bunların başında geliyor. Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adana’da normalde diğer yerlere göre çok rahatlamış durumdayız.

Ulaştırma konusunda güzel bir haberimiz var. Afet bölgesine bizim lojistik anlamda destek verebilmemizle ilgili bize sıkıntı verebilecek kapalı hiçbir yolumuz kalmamıştır.”

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.