Eski bayramlar

Eski bayramlar

İlk Yayın: 16 Ocak 2023 – Güncelleme: 16 Ocak 2023 13:49

Sanki güzel olan nedense hep eski Bayramlardır.
Neden?
Bir düne özlem, bir içe dönme ve bir duygu yükü, bayramlarda sarar gönülleri.
İçerisinde herkesin geçmişte yaşadığı güzelliklere bir yolculuktur asıl olan; umuda koşan.
Aynı zamanda o eski bayram günlerinde beraber olduklarından bir kısmının geriye dönüşü olmayan varlıklarına, bir hasret gibi içini kavursa anılar. Umut işte yelken açar iyiliğe güzelliğe.
Bir yanıyla eski bayramlar, içinde olumlu duyguları barındıran bir geri bildirim gibi saklı durur içimizde. Ama nedense umuda yolculuklar, hep eski bayramlara yüklenir genellikle.
Bugünkü bayramların da, dünden güzel olmadığı anlamı çıkmaz buradan.
Anın bayramlarının da güzelliklerini anlatacak çocuklarınız olmalı diyorsanız; onu güzel yapan siz olmalıyız.
Bayramlar ebeveynler için, değerler bütününün, çocuklara çaktırmadan aktarılması eylemidir. Denebilir mi bilmiyorum. Kalıcı bir hissiyatın/duygu-sezginin yarına bırakılması, nesillerin sosyalleşmeleri için güzel bir fırsattır. Esasen bu bir tekrar gibi görünse de sağlıklı bir kültürel değişimin, yani güzel olanın kuşaktan kuşağa aktarılması, sosyal varlığa, geleceğe taşınmasının vazgeçilmez yoludur.
Ancak bu, bayramları koruma güdüsüyle yapılacak bir şey değildir. Pedagojik bir akıl yürütme becerisi, sanat ve estetik duygusunu da barındıran bir incelik gerektirmektedir. Bir başka deyişle düne ait güzellikleri, çağın toplumsal yapısının süzgecinden geçirip yeni baştan sergilemektir.
Nasıl mı?
Selam verin, gülümseyin, günaydın deyin, kusur aramayın, güvenin, güven verin, unutmayın ama utandırmayın. İlişkilerinizde kibar nazik olun. Umut olun, umudunuzu yitirmeyin. Dem o demdir ki, ruhunuzu dinlendirin, müzik dinleyin. Ne olursanız olun engin olun.
Değerli dostlar özellikle de gençler;
Kendiniz için, aileniz ve ülkeniz için, insanlık için bir dünya hayal edin.
Süslü kelimelerin arkasına sığınmadan, lafı dolandırmadan, ahlâki değerlerin, hukukun, ekmeğe dönüştüğü, kaynakların adil hakça paylaşıldığı, çalışanın kazandığı, erdemli bir işe-eyleme katkı verin.
Çalışanla, iş sahibi arasındaki gelir farkının, gün geçtikçe çalışanın lehine geliştiği, kimsesizlerin ve yoksulların, merhametin yanında hukukun güvencesi altında olduğu ve güvenle gülümsediği bir çevre kötü mü olur!
Hayal et, insan hayal ettikçe yaşar ve umutlarını yarına taşır.
Ne diyelim, hemen şimdi değilse de umudumuz gelecek bayramlarda, gençlere hoş bir anı olsun, bayramınız kutlu olsun.
Hoşça kalın sevgiyle kalın.
Mustafa Avcı 24.05.2020

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.