Forex gündem

İlk Yayın: 15 Mart 2023 – Güncelleme: 15 Mart 2023 11:31

ABD’de şubat ayı TÜFE rakamı piyasadaki beklentilerle uyumlu olarak aylık bazda %0,4 oranında artış kaydetti ve yıllık TÜFE %6,4 seviyesinden %6,00 seviyesine geriledi. Çekirdek TÜFE ise aylık bazda %0,5 oranında artış kaydetti. ABD’de bankacılık sektöründe yaşanan sıkıntıların ardından Fed’in alacağı kararlar son derecek kritik olacaktır. Bankacılık kaynaklı endişelerle son günlerde baskı altında kalan küresel risk iştahının dün itibariyle toparlanma kaydettiği görüldü.

Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler

•    11:00 Türkiye – Bütçe Dengesi Önem: Orta

•    15:30 ABD – ÜFE/Çekirdek ÜFE Önem: Yüksek

Türkiye

Hazine ve Maliye ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlıkları, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde acil dönüştürülmesi gereken konut stoku için yeni bir finansman modelini uygulamaya alıyor. Birinci modelde, konut üreticisiyle anlaşan bağımsız bölüm sahiplerine piyasaya göre uygun koşullarda kredi kullandırılacak. Bu modelle, konut sahipleri hak kaybına uğramadan ve emsaller korunarak kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek. İkinci model kapsamında, ada bazlı kentsel dönüşüm için konut üreticileri teşvik edilecek. Konut üreticilerine düşük maliyetli finansman desteği sağlanarak depreme dayanıklı konut arzı artırılacak. Bu iki durumda da Kredi Garanti Fonu (KGF) destekleri devreye alınarak hem konut üreticisinin hem de bağımsız bölüm maliklerinin krediye erişimleri kolaylaştırılacak. Türkiye Cumhuriyeti (B3 (Moody’s) / B (Fitch), Sürdürülebilir Finansman Çerçeve Dokümanı ile bağlantılı olarak ING ve Standard Chartered Bank’ı sabit getirili anlaşmasız küresel bir roadshow düzenlemesi için yetkilendirdi. Yurt içinde bugün bütçe dengesi rakamlarının açıklanması bekleniyor.

Euro Bölgesi

Avrupa’da dün pay piyasaları yükseliş eğiliminde hareket ederken, gözler yarın Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası toplantısından çıkacak kararlara çevrildi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda ECB’nin yüzde 76 ihtimalle 50 baz puanlık faiz artışına gideceği tahmin edilirken, ECB Başkanı Christine Lagarde’ın toplantı sonrası yapacağı sözle yönlendirmelerin piyasaların yönü üzerinde etkili olması bekleniyor.

ABD

Dünya genelinde ABD bankacılık sektörü kaynaklı dalgalanmalar yerini yükseliş eğilimine bırakırken, dün ülkede açıklanan enflasyon verileriyle birlikte fiyatlamaların daha da netleştiği görülüyor. Analistler, enflasyon verilerinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına devam edeceğine yönelik fiyatlamaların güç kazandığını belirterek, buna karşın bankanın adımlarının enflasyon üzerindeki etkilerinin görülmesinin pozitif algılandığını dile getirdi. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in gelecek iki toplantıda 25’er baz puan faiz artışına giderek şahin politikaları sonlandıracağının öngörüldüğünü ifade eden analistler, Fed’in orta ölçekli bankalar için daha sıkı denetim gerçekleştirebileceği ve bankaların yeni bir stres testine tabi tutulabileceği haberlerinin risk algısını azalttığını kaydetti. Tahvil piyasalarındaki alış ağırlıklı seyir dün azalan risk algısıyla tersine dönerken, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi dün gördüğü en düşük seviyenin yaklaşık 25 baz puan üzerinde yüzde 3,68’te dengelendi.

Kaynak Gedik Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.