Futboldan sanata bizden biri Halilagic – 5

İlk Yayın: 6 Mart 2023 – Güncelleme: 6 Mart 2023 14:47

Özel Haber Yayın Dizisi – 5 ( Videolu Haber )

FATMA ELİF BEYHAN –  – HİBYA – Sırp Sead Halilagic Dost. Türk seyircisi onu ilk kez 1997 yılında transfer olduğu İstanbulspor’da tanıdı. Uzun saçları, güçlü fiziğiyle tüm futbol severlerin ilgisini ve dikkatini çekti.

İstanbulspor’daki başarılı oyunu, onu 1999 yılında Beşiktaş’a götürdü. 2002 yılına kadar ”Kara Kartal” için ter döken Halilagic’in Türkiye’deki son durağı ise Adanaspor oldu.

Futbolcu ve teknik direktör kimliğinin yanında sanata da yoğun ilgi duyan, şiir kitapları yayımlanan, resim ve müzikle uğraşan, ”Odbrojavanje” adlı filmi yöneterek sinemayla ilgilenen Halilagic Dost’un diğer bir tutkusu da fotoğrafçılık oldu.

Sık sık Türkiye’ye gelen Sead Halilagic Dost, futbolu, yaşanmışlıkları, sanatı ve uğraşlarını HİBYA’ya anlattı.

Halilagic, ”seri” şeklinde okuyucularımıza sunacağımız röportajın beşinci bölümünde Türkiye’deki ligler hakkında değerlendirmesine devam etti.

Galatasaray içinde bir şey söyleyeyim. Galatasaray çok önemli oyuncular getirdi takımına özellikle de Icardi ligin bence şu anda en iyi oyuncusu. Mertens‘de iyi oyuncu zaten tecrübeli kaleci var. Lig’de şu anda favori olarak Galatasaray’ı görüyorum. Defansif yönünde bazı yerlerde eksiklikler var Okan Hoca oturtabilirse fark yaratır.

Trabzon düştü yani o şampiyonluğu getirdiği takım artık aynı takım değil, eksikler de var. Ondan sonra Adana Demirspor sürpriz oldu iyi bir sürpriz lige bir katkı verdi. Konyaspor mesela aynı benzer ama genel olarak bence ilerde Fenerbahçe Galatasaray arasında bir çekişme olacak. Beşiktaş belki ikinci devrede geri dönebilir. Belki değişik durumlar olursa ben sevinirim.

Söylediğim gibi Beşiktaş’ta antrenör seçimlerinde problem var. Bir de Türkiye’nin kulüplerinde genel olarak bir problem var. Ondan bahsedersek görev tanımında bazı şeyler net değil. Mesela Sportif Direktörlük çok önemli bir pozisyon ama Türkiye’de hiç önemsemiyor. Futboldan anlayan bir görevli olmalı, eski futbolculardan olabilir. Antrenörün üzerinde olacak birisi yani otoritesi olmalı çünkü hata nereden kaynaklanıyor anlaşılması için gerekli. Bir antrenör geliyor takımda işte şunu istiyorum, bunu istiyorum, gibi istekleri oluyor. Yöneticiler bazen pozitif şekilde cevap verip getiriyor oyuncuları bazen getirmiyor. Antrenör 2 ay sonra gidiyor ama o getirilen oyuncu, yeni antrenöre göre uygun değil. Planlamaya yeniden başlanılıyor. Sportif Direktör aslında bir takımın ruhu belirlemesi ve ona göre de antrenörü getirmesi gerekiyor ona göre de transferler yapılacak.

Mesela şu anda Real Madrid’in oynadığı oyun belli bir hoca gelip ben defansife yönelik bir strateji kuracağım burada diyemez ki illa saldıracaksın mecbur. Çünkü biz bizim seyircilere bir şey vermemiz lazım. Tabii ki başarılı da getirmemiz lazım falan o şekilde. O yüzden mesela orada güzel planlama oluyor. Çünkü orada gerçekten bu konuda koşulsuz çalışıyorlar.

futbol dışında edebiyatla uğraşıyorsunuz, şiir kitaplarınız var. Özellikle kızılderililere ilginiz var. Tasavvufla ilgileniyorsunuz Motor tutkunuz vardı,

Motorlara ilgilim vardı, şimdi yok çünkü bacağımdan dolayısı kullanamıyorum. İki sene civarında arabada kullanamıyordum. Başka alanlarda da aslında onun ana bir bilgisi var. Hayat nedir, biz kimiz? Hayatın mantığı nedir yani? Neden yaşıyoruz gibi bir şey? Sorular sorduğun zaman kendi araştırmaya başlıyorsun. Ben de açıkçası Kur’an-ı Kerim’e kadar geldim zaten daha önce dünya dinleri ile ilgileniyordum. Etraftan bilgileri toplayıp en sonunda Kur’an-ı Kerime geldim. Müslüman oldum ibadete falan başladım. Mesela Kızılderililerden bahsediyorsunuz. Çocukluğumdan beri övüyordum bir görüntüsü böyle işte tüyler falan atlara biniyorlar, becerikli bir atçılar bunlar ilgimi çekti. Bende bak hala uzun saçım var ondan dolayı ama biraz daha derin girdiğim zaman burada bir süre inanç açısından yanlışlıklar vardı. Mesela Kızılderililerde tüyler güneşi yansıtıyor Reisleri aslında onların güneşi, liderleri gibi bir şey. Yani o tip şeyler bana inanç olarak ters geldi. Bu konuyu ilginç buluyorum ama biraz mesafe koydum.

Ama bununla ilgili yenmek ben benim için zevk verici bir şey. Çünkü farklı farklı şeyler öğreniyoruz. Tabi buna da sonra şey araştırdıktan sonra işte yazdım. Şiirler içinde onlara yer veriyorum falan yani. O şekilde profesyonel açıdan aktif olmadığım müddetçe bununla ilgileniyorum. O da bana zevk veriyor mesela.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.