Katodik Koruma Uzaktan İzleme Korozyon Kontrol Stratejisini Nasıl İyileştirir?

İlk Yayın: 21 Mart 2023 – Güncelleme: 21 Mart 2023 17:00

 

 

Korozyon, küresel ekonomiye her yıl tahminen 2,2 trilyon dolara mal oluyor ve çok sayıda endüstriyel yapının arızalanmasına yol açıyor. Pas, özellikle boru hattı ve petrol sahası operatörleri için sorunlu olabilir.

 

Uzak CP izleme birimlerinin (RMU’lar) geliştirilmesinden önce, saha personelinin rutin denetimler ve veri toplama için uzak bölgelere sık sık gitmesi gerekiyordu. RMU’lar sayesinde, CP teknisyenleri artık dijital bir gösterge panosu aracılığıyla uzak sitelere sanal olarak yerleştirilerek daha fazla kaynak esnekliği ve yanıt verebilirlik sağlanabilir.

 

 

Tasarruf

 

Korozyon, akışkan varlıkları toplayan, taşıyan ve dağıtan gömülü metal boru hatları ve yer altı depolama tankları gibi kritik altyapılar için her zaman var olan bir tehlikedir. Korozyona karşı koruma (CP) sistemleri, bu gemileri ve tankları korozyondan korumak ve aynı zamanda çevresel emisyonları azaltmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Ancak korozyon önleme (CP), amaçlandığı gibi çalıştıklarından emin olmak için izlenmesi gereken birçok korozyon kontrol önleminden yalnızca biridir. Ölçümler tipik olarak transformatör doğrultucularda ve test noktalarında (etkilenen akım sistemlerinde) veya galvanik sistemlerde kurban anotlarda yapılır.

 

CP sistemlerinin uzaktan izlenmesi, personelin sahaları ziyaret etme ihtiyacını ortadan kaldırarak, herhangi bir ünitenin arızalanması durumunda onarımların hızlı bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu, korunan yapılar için genişletilmiş koruma sağlar.

 

 

Katodik Koruma (CP), korozyonu önlemek ve yeraltı boru hattı bütünlüğünü korumak için güvenilir, verimli ve etkili bir yöntemdir. Ancak bu savaşın sadece yarısıdır; Optimal çalışmasını garanti etmek için CP’nin düzgün işleyişini ve etkinliğini garanti etmek için izlenmesi gerekir.

 

CP sistemlerinin uzaktan izlenmesi, aksi takdirde tespit edilemeyecek potansiyel korozyon problemlerinin belirlenmesine yardımcı olabilir. Bu, CP denetimlerinin gerçekleştirilmesiyle ilişkili süreyi ve maliyeti önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur.

 

Bazı durumlarda önleyici bakım (CP) ekipmanı, kusurları ciddi sorunlar haline gelmeden önce tespit edip düzelterek kullanışlılığını artırabilir. Örneğin, gömülü bir boru hattındaki bir anotun arızalı olduğu keşfedilirse, bölgeye teftiş personeli göndermeden kolayca değiştirilebilir.

 

Zaman Tasarrufu

 

 

Katodik koruma, çeşitli şekillerde bir dizi metalik yapıyı korumak için kullanılır.

 

Katodik koruma sistemleri, çelik su veya yakıt boru hatlarından rüzgar santrallerindeki iskele kazıklarına ve metal kirişlere kadar doğal olarak meydana gelen elektrokimyasal reaksiyonları bastırır.

 

Korozyona karşı korumanın (CP) en güvenilir şekli, darbeli akım katodik korumasıdır (ICCP). Bu tür bir sistem, çeliği korumak için sıklıkla yüksek oranda tuzlu deniz veya betonarme ortamlarda kullanılır.

 

ICCP sistemleri, çelik yüzeylerin polarizasyonunu negatif bir elektrik potansiyeli ile değiştirerek doğal korozyonu baskılayan bir elektrik akımı üretir, böylece yapının ortamını eski haline getirir.

 

Boru hattı operatörleri, boru hatlarının korunmaya devam etmesini garanti etmek için rutin CP incelemeleri yapmalıdır. Bu, redresörlerde veya güneş istasyonlarında ölçüm almayı, bir ICCP sistemindeki CP test noktalarını ve galvanik sistemlerde kurban anotları içerir.

 

Artan Ömür

 

Katodik koruma (CP), düzgün bir şekilde kurulduğunda boru hatlarının ve diğer altyapıların ömrünü önemli ölçüde uzatabilir, hatta bazı sistemler bir yüzyıla bile ulaşabilir! Bu, özellikle CP sistemleri tarafından sıklıkla hedeflenen çelik boru sistemleri ile ilgilidir.

 

Varlıklara bağlı uzaktan izleme sensörleri, operatörlerin CP sistemlerinin sağlığını istedikleri zaman kontrol etmelerine olanak tanır. Bu telemetri verileri daha sonra doğrudan bir dijital kontrol paneline gönderilir ve burada bir şeyler ters giderse bir uyarı gönderilir.

 

Birincil avantaj, arızaların hızlı tespiti ve çözülmesidir. Bu durum redresör kapatıldığında, saha çalışmasından sonra ölçüm kabloları bağlanmadığında veya beklenmeyen hafriyat hasarları oluştuğunda meydana gelebilir. Bu, daha düşük bakım maliyetleriyle daha uzun bir varlık ömrüne yol açar  genellikle daha erken tespit ve onarımlara atfedilebilir.

Katodik koruma sistemleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz, https://www.rmftek.com/ adresinden bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.