Küresel piyasalar

İlk Yayın: 21 Mart 2023 – Güncelleme: 21 Mart 2023 09:23

Dün piyasalarda neler oldu? Geçtiğimiz gün gerçekleşen Credit Suisse birleşme haberi sonrası AMB yetkililerin destekleyici söylemleri beraberinde küresel piyasalarda alıcılı seyir takip edildi. Wall Street Journal haberine göre, ABD e-ticaret şirketi Amazon’da 9,000 personelinin işten çıkarılacağı açıklandı. İşine son verilecek personel birimleri arasında, şirketin en karlı birimleri olarak bilinen bulut sistemleri ve pazarlama bölümü çalışanları da dâhil edildi. Şirket daha önce de 18,000 personelinin işine son vermişti. Şirket CEO’su Andy Jassy, yaşanan işten çıkarmalarda, ekonomide öngörülebilirlikte azalma ve belirsizliklerin artış göstermesini temel neden olarak değerlendirdi. ABD’de geçtiğimiz hafta teknoloji şirketi olan META da önümüzdeki aylarda yaklaşık 10,000 çalışanın işine sona verileceğini açıklamıştı. ABD hisse senedi endeksleri cephesinde S&P 500 endeksi %0,89 artışla 3951,57 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksinde en yüksek değer kazançları %2,11 ile enerji ve %2,01 ile ham madde sektörlerinde gözlendi. Nasdaq endeksi %0,39 değer kazanarak 11675,54, Dow Jones endeksi ise %1,20 artışla 32244,58 seviyesinden kapandı. Avrupa’da AMB başkanı Lagarde’ın konuşması takip edildi. Lagarde, bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısına ve likidite pozisyonuna sahip olduğunu vurguladı. AMB’nin ise politika araçlarının gerektiğinde finansal sistemi destekleyecek likiditeyi sağlayacak durumda olduğu bildirildi. Bir diğer AMB yetkilisi olan Visco ise Euro bölgesi bankacılık sisteminin sermaye yeterliliği ve likidite açısından sorununun olmadığını bildirdi. Visco da gerektiği durumda AMB’nin likiditeyi destekleyecek politika araçlarına sahip olduğunu açıkladı. Dün ayrıca Almanya’da ÜFE verisi takip edildi. ÜFE Şubat ayında aylık bazda %0,3 gerilerken, yıllık bazda %15,8 seviyesinde gerçekleşti. Piyasa beklentisi ise ÜFE’nin Şubat’ta aylık %0,5 düşmesi ve yıllık %14,5 artması yönünde bulunuyordu. Yapılan açıklamalar beraberinde Avrupa piyasalarında da alıcılı görünüm takip edildi. Almanya’da Dax endeksi %1,12 yükselişle 14933,38 puana, Fransa’da CAC40 endeksi %1,27 değer kazanarak 7013,14 seviyesine yükseldi. İngiltere’de ise FTSE100 endeksi %0,92 artışla 7403,85 seviyesine yükseldi. Faiz beklentilerine hassasiyeti yüksek olan iki yıllık ABD tahvil faizleri %3,97 seviyesine yükselirken, 10 yıllık tahvil faizleri ise %3,48 seviyesine çıktı. VIX endeksi ise 1,36 puan azalıişla 24,15 seviyesine geriledi

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah Asya piyasalarında ABD piyasalarında gözlenen toparlanma eğiliminin etkisi ile ılımlı alıcılı seyir izleniyor. Shanghai endeksi %0,15, Hang Seng endeksi %0,16, KOSPI endeksi %0,31, Nifty 50 endeksi ise %0,18 alıcılı seyir izliyor. ABD vadeliler cephesinde de benzer bir görünüm hakim. Bu gün Euro bölgesinde Zew tüketici beklentileri ve AMB başkanı Lagarde ve AMB yetkili Villeroy’un konuşmaları takip edilecek. ABD cephesinde ise 2. el konut satışları verisini takip ediyor olacağız. Son açıklanan veride aylık %0,7 gerileyen konut satışlarında beklentiler aylık %3,8 artış yönünde bulunuyor.

Gelecek gündemde neler var? Yarın FED’in faiz kararı takip edilecek. Saat 21:30’da FED Başkanı Powell’ın basın toplantısı ve yeni projeksiyonlar piyasaların odak noktası olacak. Aynı gün Euro Bölgesi’nde AMB Başkanı Lagarde’ın konuşması izlenecek. Perşembe günü ise ABD’de haftalık işsizlik başvuruları, yeni konut satışları ve Chicago FED ulusal aktivite endeksi verileri takip edilecek. Aynı gün EURO bölgesinde ise tüketici güveni verisi açıklanıyor olacak. Cuma günü ise Japonya’da Şubat ayı TÜFE verisi takip edilecek. Son veride %4,3 seviyesinde açıklanan veride beklentiler Şubat ayı enflasyonunun %3,3 seviyesinde açıklanması yönünde bulunuyor. Çekirdek TÜFE cephesinde ise Ocak ayında açıklanan %4,2 seviyesinden %3,3’e gerileme bekleniyor.

Kaynak Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.