Mersin Üniversitesi’nde depremzedelere psikolojik destek veriliyor

İlk Yayın: 28 Şubat 2023 – Güncelleme: 28 Şubat 2023 15:31

Teknik ekip koordinatörlüğünü Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aslı Aslan’ın, psikososyal destek eğitimleri ve koordinatörlüğünü ise Prof. Dr. Arzu Aydın Acı’nın yaptığı çalışmanın amacını ise, depremin psikolojik etkilerine yönelik kapsamlı bir psikobilgilendirme yapmak, afetzedeyi korkutan ve katlanılması güç gelen akut stres belirtilerini taramak, azaltmak ve baş etme becerilerini yeniden kazandırmak oluşturuyor.

Psikolojik destek çalışması ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Arzu Aydın Acı, “20 Şubat itibarıyla çalışmaya başladık. Yaklaşık 23 kişilik ve çoğu uzman psikologlardan oluşan bir ekip ile depremden etkilenen depremzedelere yönelik psikososyal destek hizmeti veriyoruz. Bu hizmet; psikolojik belirtilerin taranması, psikolojik ilk yardım ve ihtiyaçların belirlenmesini içeriyor. Her gün yaklaşık 35 depremzede ile görüşme yapıyoruz. Uzmanlık alanlarına göre çocuk, ergen ve yetişkin olarak ekiplere ayrıldık. Bu ekipler görüşmeleri yürütüyorlar. Yurdun içerisinde yer alan kreşlerde de, akut stres belirtileri gözlenen ve bu belirtilerle baş etmekte zorlanan ailelere rehberlik ve yönlendirme yapıyoruz.” dedi.

Gerçekleştirilen tarama yöntemi için çevrim içi bir yazılım tasarlandığını ve bu sayede daha sistematik bir şekilde görüşmelerin gerçekleştirildiğini belirten Prof. Dr. Arzu Aydın Acı, “Bu tarama için öncelikle çevrim içi bir yazılım hazırlandı. Bu yazılımın hazırlanmasında Üniversitemiz Sosyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Onur Uca bizlere çok yardımcı oldu. Bu yazılım bizim tarama ve takip çalışmalarını yürütmemizde son derece yararlı oldu. KYK yurt yönetimi de bu süreçte bizlere çok destek verdi. Bizler için dört görüşme odası ayrıldı. Her gün saat 10.00 – 14.00 arasında bu odalarda görüşmeleri gerçekleştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yurdun insan trafiğinin yoğun olduğu yerlere afişler asıldığını, günde bir kez de yurt içerisinde gerçekleşen destek programı için duyuru anonsu yapıldığını belirten Prof. Dr. Arzu Aydın Acı, kendilerinin de bütün odaları tek tek gezdiklerini ve depremden etkilenen vatandaşların ekip ile iletişime geçmeleri halinde psikolojik destek alabileceklerinin altını çizerek sözlerini tamamladı.

Psikolojik destek çalışması projesine gönüllü olarak katılım sağlayan Üniversitenin Psikoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisi Anıl Zerey ise gönüllü ekibi olarak depremden etkilenen vatandaşlara yardımcı olmak için hemen harekete geçtiklerini ve görüşmelerden sonra insanların daha iyi hissettiğini gördüklerinde ise ayrı bir mutluluk yaşadıklarını ifade etti.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.