29 Ocak 2026 Perşembe
DOLAR 43.43 ₺
EURO 52.18 ₺
STERLIN 60.23 ₺
G.ALTIN 7,769.39 ₺
BTC 89,074.77 $
ETH 3,003.76 $
BİST 0.00

    Hüseyin Şinasi

    Hüseyin Şinasi

    Anamur’da Trafik Kaosu ve Otopark Çıkmazı

    Yayınlama: 15 Ocak 2026 Perşembe 19:02 Okunma: 126

    Günlük Hayatın Gerçeği

    Anamur’da şehir içi ulaşım artık çekilmez bir sorun hâline geldi. Araç sayısı her geçen gün artıyor, yollar daralıyor; ancak trafik düzeni ve otopark planlaması aynı hızda ilerlemiyor. Sonuç: sürücüler, yayalar ve esnaf günlük hayatlarında ciddi zorluklar yaşıyor.

     Pazaryerlerinde Yoğunluk

    Özellikle Cumartesi Pazarının kurulduğu Esentepe Mahallesi ve Salı Pazarının kurulduğu  Akdeniz Mahallesinde trafik adeta kilitleniyor. Yaz aylarında İskele, Yalıevleri, Güzelyurt Mahallelerinde araçlar gelişi güzel park ediyor, sokaklar daralıyor ve yayaların güvenliği riske giriyor. Vatandaşlar evlerine veya işlerine gitmekte zorlanıyor; esnaf ise müşterilerini kaybediyor.

     Araç ve Yaya Çatışması

    Sadece pazaryerlerinde değil, günün her saatinde artan araç yoğunluğu, çift sıra parklar ve kaldırımların işgali şehir içi trafiği durma noktasına getiriyor. Özellikle sağlık merkezleri ve ticaret bölgeleri çevresinde araçların gelişi güzel park edilmesi yayalar için ciddi bir tehlike oluşturuyor.

    Planlama Eksikliği

    Tüm bu sorunların temel nedeni açık: planlama eksikliği. Trafik ve otopark sorunları, geçici önlemlerle değil, **kalıcı ve bütüncül bir ulaşım planıyla** çözülebilir.

    Öneriler:

    Trafik planlamaları: Belirli güzergahlar tek yön hâline getirilmeli, yaya yolları güvenli hâle getirilmeli.

    Otopark alanları: Boş arsalar, kamuya ait alanlar veya uygun yerler geçici veya kalıcı otopark olarak düzenlenmeli. Pazarcı ve vatandaş araçları için ayrı alanlar oluşturulmalı.

    Yönlendirme ve denetim: Zabıta ve trafik ekipleri, sadece ceza yazmak için değil, araç giriş-çıkışlarını düzenleyip trafiği akıcı hâle getirmeli.

    Vatandaş önceliği: Yoğunluk, mahalle sakinlerinin günlük yaşamını engellememeli; herkes güvenli ve rahat hareket edebilmeli.

    Uyarı ve Hatırlatma:

    Anamur’un vatandaşları, esnafı ve yayaları olarak bizler, trafiğin her geçen gün daha da zorlayıcı hâle gelmesini izlemek istemiyoruz. Yetkililer, şehir planlamasını ve ulaşım düzenini bir an önce gözden geçirmeli. Pazaryerleri ve yoğun bölgelerde kalıcı çözümler hayata geçirilmezse, sorunlar günlük hayatı işin içinden çıkılmaz hale getirecek.

    Hatırlatıyoruz: Düzenli trafik, güvenli yollar ve yeterli otopark, artık bir lüks değil, bir gerekliliktir. Anamur’un tüm sakinleri için güvenli ve planlı bir şehir içi ulaşım sistemi oluşturulması şarttır. Bu sorunların çözümü için adım atmak artık ertelenmemelidir.

    Sağlık ve esenlik dileklerimizle.