İlk Yayın: 28 Şubat 2023 – Güncelleme: 1 Mart 2023 16:08
Bakan Kurum’un konuşmasından satır başları şöyle:
“11 ilimizde hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Hatay’da parantez açacak olursak Hatay’da defne merkezli ardından Samandağ merkezli depremler sebebiyle yeniden bu alanlarda hasar tespit çalışmalarını yürüteceğiz. Hem Antakya merkezde hem Kırıkhan’da hem defnede hem de Samandağ ilçemizde hasar tespit çalışmalarında daha önce yaptığımız az hasarlı hasarsız veya orta hasarlı tespit edilen binalar bir kez daha incelenecek ve yeni hasar tespite göre de ilanlarımızı gerçekleştiriyor olacağız. Tüm Türkiye’deki hasar tespitler bugün itibariyle 4 milyon 750 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 520 bin bina incelendi. Bu kapsamda 582 bin bağımsız bölüm ve 202 bin binanın acil yıkılacak ağır hasarlı veya yıkık olduğunun tespitini yaptık. Hatay’da da 213 bin bağımsız bölümden oluşan 60 bin binanın yıkık acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğunun tespitini yaptık. Tabii inşallah hasar tespitlerin tamamlanmasına müteakip net rakamı da ortaya koyacağız ve asrın felaketi dediğimiz Kahramanmaraş Pazarcık merkezli depremde 11 ilimizde 14 milyon insanımızı derinden sarsan depremde yeni inşa çalışmaların da daha önceki afetlerde olduğu gibi Elâzığ’da Malatya’da Bingöl’de Van’da İzmir’de Kastamonu’da Rize’de Bartın’da nasıl sözlerimizi tuttuysak yine aynı anlayışla çalışmalarımızı yapacağız. Şehrimizle beraber yapacağız vatandaşlarımızla beraber yapacağız. Onların görüşleri ve önerileri bizim için kıymetlidir ve inşa sürecini onlarla beraber yapacağız.
Bu kapsamda bir çok üniversitelerimizle ortak çalışmalar yülütüyoruz bilim insanlarımızla ortak çalışmalar yürütüyoruz. En doğru yerleşim alanlarını gerek mikro bölgeleme çalışmaları gerek ayrıntılı jeolojik etütlerimiz ve bu noktadaki en doğru zeminde en doğru yapı tekniğine göre yapılaşma sürecini yürütüyor olacağız.
Bu ay sonuna kadar 14 bin bağımsız bölümden oluşan sözleşmelerimizi tamamlayacağız. Ardından da inşallah etap etap konutlarımızın yapımını yürütüyor olacağız. Bu kapsamda Nurdağı ve İslahiye’de konutlarımızın ihaleleri gerçekleştirildi inşa faaliyetleri başlatıldı. Bu kapsamda Nurdağı’nda 456 İslahiye’de 399 Kilis’te 645 ve Adıyaman’dan 297 olmak üzere bin 797yeni yuvamızın sözleşmeleri imzalanmış inşa süreçleri başlamıştır. Adana Sarıçam’da 590 Hatay Altınöz’ünde 364 Kahramanmaraş Afşin’de 501 Pazarcık’ta 518 Şanlıurfa Birecik’te 534 olmak üzere 2 bin 507 yeni yuvamızın daha sözleşmelerini tamamladık ve yapım aşamasına geçtik.
Gaziantep Karkamış Nizip Yavuzeli Oğuzeli ve merkez ilçelerinde 400 köy evimizin, Hatay Payam’da 821 İskenderun’da 492 Malatya Battalgazi de 599 olmak üzere 2 bin 312 konutumuzun sözleşme süreci başlamıştır. Yine Gaziantep’te Kahramanmaraş’ta Hatay’da Şanlıurfa’da Malatya’da toplamda 2 bin 663 konutumuzun ihaleleri bugün de Diyarbakır Kayapınar’da 595 Kahramanmaraş Dulkadiroğlu’nda 862 Malatya Doğanşehir’de 349 Osmaniye Toprakkale’de 152 olmak üzere yaklaşık bin 958 konutumuzun sözleşme ve ihale süreçlerinde devam etmektedir. Böylece 14 bin 500 konutumuzun yapımına başlamış olacağız ve hızlı bir şekilde inşaa sürecini yürütür olacağız.
Hedefimiz hasar tespitler çerçevesinde önümüzdeki nisan mayıs ayları içerisinde köylerimizde ve merkezde konut ihalelerimizi yöresel mimariye uygun bir şekilde ihalelerini gerçekleştirmek.
Çalışmalarımızı 24 saat esasıyla gerçekleştireceğiz. Sanayimizle ilgili mevcut OSB’lerimizdeki sanayilerimizdeki yerleşim yerlerine uygunluk oradaki zeminin kalitesi ile birlikte sanayilerimizin de ayağa kalkması şehrimiz istihdamının ayağa kalkması amacıyla bugün istişarelerde bulunduk. Oralarda da gerek geçici yapılanma gerek kalıcı yapılanmalara ilişkin bakanlığımız desteği verecektir.
Kentsel dönüşüm çalışmalarımız da vatandaşlarımız da vatandaşlarımızın rızası çerçevesinde yürütülecektir. Hatay merkezi özelinde yapılaşmaya ilişkin aynı yoğunlukla yapılaşamayacağımızı buradaki tüm toplantıdaki paydaşlarımızda bizimle aynı fikirde burada da gerekli imar düzenlemelerini yapacağız. Gerekli kısıtlamaları yapacağız ve vatandaşımızı da mağdur etmeyecek şekilde gerek imar transferi gerek kamulaştırma yöntemi ile şehrin içerisinde yeni toplanma alanlarının açılacağı, asi nehri kenarında bir koruma bandının oluşturulacağı ve burada yeni yerleşimin zemine uygun teknolojilerle buradaki kamu binalarında gerekirse her türlü teknolojinin uygulanacağı bu noktada depremselliğin etkisini en aza indirecek tüm tekniklerinde bilhassa kamu binaları olmak üzere her binalarımıza uygulanacağını ifade ediyorum.”
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın konuşmasından satır başları şöyle:
“Milletimizin başı sağ olsun. Vefat edenlere Allah rahmet eylesin yaralılara da acil şifalar diliyorum. Burada büyük bir felaketle karşılaştık ve ilk günden itibaren de bütün devletimiz bütün milletimiz hep birlikte tek yürek tek yumruk olarak bu mücadeleye başladılar ve sürdürüyoruz. Çok şükür olumsuz hava koşullarına rağmen o günkü birtakım sıkıntılara rağmen havaalanımızın kapanmış olmasına rağmen iletişimde bazı zorluklar yaşamış olmamıza rağmen 6 Şubattan bugüne kadar büyük bir fedakarlıkla büyük bir azimle yapılan çalışmalardan dolayı şu anda geldiğimiz noktada gerçekten çok önemli mesafeler kat edildiğini görüyoruz. Ama işimiz bitti mi hayır bitmedi önümüzde daha çok işler olduğunun da farkındayız. Başlangıçtaki o şoka müteakip yaşadığımız sıkıntıyı çok şükür millet olarak devlet olarak omuz omuza çalışmak suretiyle yakın iş birliği halinde çakışmalarımızı sürdürdük çok ciddi bir mesafe kaydettik ve ciddi bir rahatlama oldu. Hem il içinde hem ilçelerimizde hem de köylerimizde yaptığımız ziyaretler sırasında vatandaşlarımızın teveccühü bunu çok açık bir şekilde göstermekte. Kalan problemleri de el birliği ile beraber çalışmak suretiyle çözeceğiz. Çünkü burada bir normalleşme söz konusu normalleşmeye giden yolda hızla ilerleyip bu acil olan problemleri de çözmek suretiyle vatandaşımızın rahatlaması için huzur için rahat için çalışıyoruz.
Bu çerçevede çalışmaların yapılması sırasında Mehmetçik de ilk andan itibaren milletinin vatandaşın yanına koştu ve ekinden gelen ne ise bunları yapabilmek için azimle büyük bir fedakarlıkla bugüne kadar çalıştı ve çalışmaları sürdürüyor. Toplam 57 taburla 40 binden fazla personel demek hep birlikte azami gayret gösterdik. Başlangıçta bildiğiniz gibi arama kurtarmaydı bu konuda uzman personelimiz elinde geleni gösterdi ve vatandaşımızın kurtulması için çalışmalarını yaptılar ve gerçekleştirdiler ve birçok vatandaşımızın yaralı olarak sağ olarak çıkmalarına yardımcı oldular.
Barınma yeme içme sağlık problem bu konuda da TSK olarak vatandaşımızın yaralarının sarılması için gayret gösterdik.
Şu anda 109 mutfağımız, 41 seyyar fırınımızla vatandaşımıza 3 öğün sıcak yemek sağlamaya çalışıyorduk. Başlangıçta 4 ,5 milyon civarında kolonya dağıtmak suretiyle ihtiyacı karşıladık fakat durum normalleştikçe bunu sıcak yemeğe döndürmüş bulunuyoruz.
Eğitim konusunda milli eğitim bakanımızla yaptığımız koordinasyon çerçevesinde bütün bölgelerde olabildiğince Mehmetçik Dershaneleri açmak suretiyle geçlerimizin eğitimine olabildiğince katkı sağlamak için gayret gösteriyoruz. Hava köprüsünü kurmak suretiyle 70 civarı uçakla bu faaliyetleri destekledik aynı zamanda geriye dönüş uçaklarımız hastalarımızı yaralılarımızı ve deprem sonrası batıya gitmek vatandaşlarımızın intikallerini sağladık. Denize bir köprü kurmak suretiyle iş makinalarımızın gelmesi suretiyle gemilerimizin taşıma kabiliyetlerinden yararlandık. 70 civarı helikopter ile de yurt içinden ve yurt dışından gelen yardımların doğrudan köylerimizdeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaları için de büyük gayret gösterildi ve hala devam ediyor.
Hiçbir şekilde Suriye tarafından Türkiye’ye doğru herhangi bir göç herhangi bir intikal olmamıştır böyle bir şey söz konusu değil. Aksine Türkiye yerleşmiş Suriyeli vatandaşlarımızdan evini kaybedenler de kendi topraklarına dönmek isteyenlerden takriben 40-42 bin civarındaki Suriyeli vatandaşlar kendi ülkelerine gönüllü olarak döndüler.”
Hibya Haber Ajansı