DEVA Partili Avşar: “Asrın felaketi yok, haftanın felaketi var”

İlk Yayın: 16 Mart 2023 – Güncelleme: 16 Mart 2023 14:20

DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Cem Avşar, deprem bölgesi Adıyaman ve Şanlıurfa’da en az 14 vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan sel felaketinin ardından açıklamalarda bulundu.

Ülkemizde insan canına verilen değer bu kadar ucuz olmamalı, her doğa olayı felakete dönmemeli diyen Avşar, “Köprülü kavşaklar suyla dolmamalı mesela. Yollarda arabalar sürüklenmemeli. Hastanenin acil servisini su basmamalı. Ve en acısı; ‘Deprem bölgesi sele teslim oldu’ diye bir altyazı geçmemeli. Sel felaketi canımızı çok acıttı. Deprem bölgesinde olması, acımızı ağırlaştırdı. Kayıplarımıza Allah’tan rahmet diliyorum.” diye konuştu.

Cem Avşar, ‘Yağmur yağacağını bilmiyorduk’, ‘Bu kadar şiddetli yağacağını kestiremiyorduk’ gibi mazeretlerin olamayacağını söyledi.

AFAD’ın 2 gün önceden uyardığını ama önlem alınmadığını belirten Avşar, “AFAD mesela… Her şeyin farkında. 2 gün önce uyarıyor. Ama önlem alınmıyor. Mesela mazgallar temizlenmiyor. Drenaj çalışmaları yapılmıyor. Suyun tahliye olacağı kanallar açılmıyor. İnsanlar depremden kaçarken sele tutuluyor. Çünkü Adıyaman’da çadır kentler sular altında. Bunun nasıl bir izahı olabilir? ‘Depremzedeleri çadırlarda perişan etmeyin. Çevre illerdeki boş konut stoklarına yerleştirin’ diye diye dilimizde tüy bitti. Deprem çözüm planı hazırladık. Hükümetin bilgisine sunduk. Daha 1 hafta önce yaptık. İnsanların sağlığı, ülkemizin iyiliği için çözümler hazırladık. Uyarılarımızı niçin dinlemediniz? Niçin önlem almadınız?” ifadelerini kullandı.

Hiçbir kriter olmadan rasgele seçilmiş yerlere çadır kentler kurulduğunu söyleyen Avşar, “‘Çadırın da kriteri mi olurmuş?’ diyeceksiniz. Var. Bu hayatta her şeyin bir kuralı var. Çadır alanında eğimin yüzde 2 ila 4 arasında olması, toprağın su geçirgenliği, birikecek yağmur suyu havzasından en az 3 metre yukarıda olması gibi kriterler var. Bilmiyorlarsa niye o görevleri yapıyorlar? Haydi bilmiyorlardı, diyelim. Çadır konusu 1 aydır memleketin gündeminde. AFAD 2 gün önce mesaj göndermiş. Nasıl öğrenemiyorlar? Yağmur başlamadan çadırların yerlerini niye değiştirmiyorlar? Neden zaman kaybediyorlar? İçimiz yanıyor bizim. Deprem olduktan sonra, yağmur yağmadan önce çok zaman kaybettiler. Maharet, Basra harap olmadan önlem almaktır.” dedi.

Koskoca 21 yılın sonunda hangi afete hazırsınız sorusunu soran Avşar, “Türkiye’de insanlar bir hiç uğruna ölüyor. Şanlıurfa’da, Kastamonu’da sel felaketinde, Muğla’da, Antalya’da orman yangınında, Malatya’da, Maraş’ta, Adıyaman’da, Hatay’da, Gaziantep’te depremde ölüyor. Allah aşkına hükümetten birisi çıksın cevap versin. Siz, hangi afete hazırsınız? Depreme mi, yangına mı? Sele mi, kuraklığa mı? Şu koskoca 21 yılın sonunda neye hazırsınız?” diyerek sözlerini tamamladı.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.