Pozitif psikolojide dünyaya örnek

İlk Yayın: 16 Mart 2023 – Güncelleme: 16 Mart 2023 15:33

Dünya Mutluluk Raporu tarafından üst üste beşinci kez “dünyanın en mutlu ülkesi” seçilen İskandinav ülkesi Finlandiya’da turizm yetkilileri, mutluluklarıyla yeniden bağlantı kuracaklara yardım etme amacıyla bir inzivaya çekilme uygulaması başlattı. Uygulama kapsamında verilecek mutluluk dersleri, pozitif psikoloji alanında Türkiye’de yapılan çalışmaları gündeme getirdi.

Davranış bilimleri ve sağlık alanında ülkemizin ilk tematik üniversitesi olan ve kurulduğu günden beri pozitif psikoloji alanında önemli çalışmalar yürüten Üsküdar Üniversitesi’nde 2013 yılından bu yana Pozitif Psikoloji dersleri zorunlu ders olarak veriliyor.

“Dünyanın sayılı üniversitelerine öncü oldu”

Üsküdar Üniversitesi, bu alanda öncü olarak dünyanın sayılı üniversitelerinden yıllarca önce bu dersi akademik ders programına alan ilk üniversite oldu. 2015 yılında Harvard Üniversitesi’nin, insanların mutluluğu yakalaması için çığır açan ders olarak duyurduğu pozitif psikoloji dersi, empati, duygusal zeka, sıkıntılarla başa çıkma gibi kişisel becerilerin artırılmasını hedefliyor. ABD, Harvard’dan sonra 2018 yılında Yale Üniversitesi de ders olarak okutmaya başladı. Daha sonra 2019 yılında da İngiltere Bristol Üniversitesi müfredatında pozitif psikolojiye yer verdi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Pozitif psikoloji, koruyucu ruh sağlığıdır”

Pozitif psikolojiyi “Doğu Bilgeliğinin, Anadolu İrfanının bilimsel metodoloji ile sistematize edilmiş biçimi” olarak tanımlayan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Pozitif psikoloji bireyde, gelişimde, ilişkilerde, problem çözmede ve evlilikte olan birçok soruna cevap veren bir bilim. Hiç psikiyatrik bir sorunu olmayan kişinin de pozitif psikolojiye ihtiyacı var. Bu bir koruyucu ruh sağlığı çalışmasıdır.” dedi.

5. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nde deprem ve travma sonrası büyüme konuşuldu

Üsküdar Üniversitesi ev sahipliğinde ilki 2016 yılında düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongreleri bu alandaki dünyaca ünlü uzman isimleri bir araya getiriyor. Bu yıl NPİSTANBUL Hastanesi, NP Etiler & Feneryolu Tıp Merkezi, Türk Psikolojik Danışma Rehberlik Derneği ve Pozitif Psikoloji Enstitüsü paydaşlığında 10, 11 ve 12 Mart 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 5. Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin teması, “İyilik Bilimi / İyilikten Ne Doğar? & Deprem ve Travma Sonrası Büyüme” bağlamında yapıldı.

Prof. Dr. Howard Gardner onur konuğu oldu

Harvard Üniversitesi’nden çoklu zeka kuramıyla tanınan Psikolog Prof. Dr. Howard Gardner’in onur konuğu olduğu ve “İyilik Bilimi, Çoklu Zeka Kuramı” başlıklı bir konuşma gerçekleştirdiği  kongrede ‘İyilik Bilimi’, ‘İyilikten ne doğar?’, ‘Hayatın Anlamı ve Amacı’, ‘İyimserlik ve Umut’, ‘Psikolojik İhtiyaçlar ve Motivasyon’, ‘Psikolojik Sağlamlık’, ‘Travma Sonrası Gelişim’ ve ‘İnsan İlişkileri ve Sosyal Destek’ gibi konular ele alındı. Çoklu zekâ kuramcısı ABD’li Psikolog Prof. Dr. Howard Gardner’in “Gelecekte hayat kolaylaşabilir ancak insan kalmak çok kolay olmayabilir.” söylemleri dikkat çekmişti.

“Mutluluk Bilimi, Gençler İçin Pozitif Psikoloji Uygulamaları” kitabı 5 yılda hazırlandı

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yılın başında okuyucusuyla buluşan “Mutluluk Bilimi, Gençler İçin Pozitif Psikoloji Uygulamaları” isimli çalışma, Kurucu Rektör Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi akademisyenlerinin desteğiyle Üsküdar Üniversitesi Yayınlarından çıktı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) müfredatının genel kurallarına göre Öğr. Gör. Elif Konar Özkan tarafından hazırlanan yardımcı ders kitabı 22 psikoloji profesyoneli yazar telifinde, 19 üniteden oluşuyor. 5 yılda tamamlanan eser, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlere rehber niteliği de taşıyor.

“10 Adımda Pozitif Psikoloji”: Duygusal zeka becerilerini geliştirme yöntemleri sunuyor

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan tarafından 2019 yılında kaleme alınan “10 Adımda Pozitif Psikoloji” kitabı ise her biri psikoloji ve psikiyatrinin farklı sahalarında uzman 19 kişiden oluşan bir ekiple duygusal zekâ becerilerinin 10 adımda geliştirme yöntemleri pratik uygulamalarla birlikte sunuyor. Kitapta kendini tanıma-farkındalık, iletişim becerileri, motivasyon, sebatkarlık, uzlaşmacılık gibi kavramlar tek tek açıklanarak 10 adım, psikodrama ve alıştırmalarla pekiştiriliyor.

Üsküdar Üniversitesi, aynı zamanda ‘Mutluluk ve İyi Oluş’ Dergisi (JHWB) ile de bilimsel alanda literatüre önemli katkı sağlıyor. Üsküdar Üniversitesi Psikoloji bölümünden, Pozitif Psikoloji Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan’ın editör yardımcılığı görevini üstlendiği ‘Mutluluk ve İyi Oluş Dergisi’ alana önemli katkılarda bulunuyor.

Hibya Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen reklam algılamasını kapatınız.